zo. feb 25th, 2024

Boeken voor de rondleidingen staat weer open.
Wees er snel bij !!

——————————————————————–

Sponsorclicks

Wilt u bij on-line aankopen onze Stichting steunen ? Bol.com, Booking.com etc, etc, vele on-line winkels zijn inmiddels aangesloten.
Door eerst op deze knop te drukken en dan naar de on-line winkel te gaan is een koppeling gelegd die u niets kost maar ons een percentage van de aankoop oplevert.
Al uw rechten opgebouwd bij de winkel zijn en blijven gewoon geldig.
Klik op de knop hieronder voor meer informatie en om een kijkje te nemen.

Bezoek de Stelling Biber

In de jaren 40 van de vorige eeuw moest ook Oostvoorne het ervaren: de Duitsers namen bezit van het gebied en direct aan de kust verschenen al snel de eerste bunkers. Nadat kustbewaking binnen 2 jaar veranderde in kustverdediging en de luchtaanvallen van essentieel belang werden voor de geallieerde oorlogsvoering, ontwikkelde de Duitsers verdedigingsstellingen voor de Luftwaffe met als doel: vijandelijke bommenwerpers onderscheppen op hun weg naar Duitsland. Dit alles ondersteund door ver ontwikkelde radar technologie.

In de duinen van Oostvoorne ontstond zo de Stelling Biber, een bijzondere stelling, waarvan er ca 14 stuks langs de kust van Europa werden gebouwd (van Noord Noorwegen tot aan de Spaanse grens). Centraal in de stelling in Oostvoorne is de Biberbunker (zoals nu genoemd), een bijzondere bunker in de lokale geschiedenis van Voorne in de Tweede Wereldoorlog.

De bunker en Stelling vertellen een stukje unieke historie over de (lucht)oorlogsvoering van de Duitsers in West Nederland.

De Biberbunker, door de Duitsers officieel aangegeven met het ST-type L487, codenaam Bertha, is vanwege zijn strategische rol in de luchtoorlog van WOII, maar ook vanwege zijn latere functie in de ‘koude oorlog’, een bunker die zeker gezien moet worden. Daarnaast is ook de stelling waarin deze zich bevindt van enorm belang geweest. De strategische functie van de stelling en de vele bunkers erin (ieder met een eigen functie) had een belangrijke invloed op Voorne Putten.
De verhalen van de gidsen over deze bunker en de stelling zijn zeer zeker de moeite waard voor een bezoek en altijd geschikt voor een toeristische trip naar Oostvoorne.

De Biberbunker wordt ondersteund door: