Laatste rondleiding 29 september !
Vanaf 16 december 2024 zijn geen ‘losse’ afspraken meer mogelijk i.v.m. het project “natuur en cultuur onderhoud Biberterrein”
zie LINK
Tickets voor: rondleidingen, evenementen, lezingen en andere speciale activiteiten
De radarstelling ‘Biber’
Toen de Duitse Wehrmacht in mei 1940 Nederland binnenviel moest ook Oostvoorne eraan geloven. Duitse soldaten kwamen naar het dorp en al snel werd het het volledige kustgebied bezet. In de Oostvoornse duinen verschenen binnen korte tijd allerlei fortificaties. Eerst waren dit loopgraven en houten onderkomens die niet bijzonder sterk waren. De Duitsers waren immers in de veronderstelling dat ze de oorlog snel zouden winnen. Toen de kansen keerden en de Duitsers steeds meer tegenslagen kregen te verwerken, groeiden deze fortificaties al snel uit tot stevigere formaties. Bunkers met muren van wel drie meter dik verrezen en de lopen van zware kanonnen wezen richting zee. Aan de Windgatseweg bouwden de Duitsers een hoofdkwartier. Als er een geallieerde invasie op Voorne zou komen, kon de Wehrmacht vanuit de bunkers daar worden aangestuurd.
Met het keren van de kansen namen ook de geallieerde luchtaanvallen toe. Om de geallieerden te kunnen onderscheppen maakten de Duitsers gebruik van radartechnologie. En zo ontstond er in de Oostvoornse duinen iets unieks: een volledige radarstelling. Met zo’n 97 bunkers/bouwwerken was dit een dorp op zichzelf, volledig afgesloten van de buitenwereld. De radars in de duinen konden de geallieerde vliegtuigen detecteren en al die gegevens kwamen bijeen in het hart van de radarstelling: de Biberbunker. De Biberbunker heeft drie meter dikke muren en twee verdiepingen, uniek dus! In de bunker stonden grote kaarten waar officieren precies konden volgen waar de geallieerde vliegtuigen zich bevonden. Terwijl ze de geallieerde vliegtuigen volgden, konden de Duitse officieren door middel van een radioverbinding direct communiceren met Duitse piloten en hen exact naar de ‘vijand’ dirigeren.
Bij een bezoek aan de Biberbunker krijgt u niet alleen een inkijkje in dit proces maar ziet u ook hoe de Duitse soldaten leefden in deze bunker en kunt u nog 11 andere bunkers van de voormalige radarstelling bezichtigen. Kijk op deze website voor meer informatie en dan zien we u hopelijk terug bij één van onze rondleidingen!
Ethnische groepen uit de Sovjet Unie in Duitse dienst
Ieder jaar is er in de Biberbunker een (unieke) wisseltentoonstelling te zien. Dit jaar is het onderwerp: “Ethnische groepen uit de Sovjetunie in Duitse dienst”. De tentoonstelling bestaat uit foto’s en (gebruiks)voorwerpen die samen een bijzonder verhaal vertellen over de grote aantallen Sovjetbrugers die dienst deden in het Duitse leger.
De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens één van onze rondleidingen.
Daarnaast vertellen de aanwezige gidsen de verhalen over het ‘hoe’ en ‘waarom’, een uniek verhaal dat een duidelijke connectie heeft met het eiland Voorne Putten.
Sponsorclicks
Wilt u bij on-line aankopen onze Stichting steunen ? Bol.com, Booking.com etc, etc, vele on-line winkels zijn inmiddels aangesloten.
Door eerst op deze knop te drukken en dan naar de on-line winkel te gaan is een koppeling gelegd die u niets kost maar ons een percentage van de aankoop oplevert.
Al uw rechten opgebouwd bij de winkel zijn en blijven gewoon geldig.
Klik op de knop hieronder voor meer informatie en om een kijkje te nemen.