vr. mrt 29th, 2024
Bunker 10:
Kuver 467a, Notstrom 433 en Bauform L2 Flak Bunker (409A)

Het Kuvertype 467a, 12 Mann bunker in verstärkt feldmässigen Ausführung was een bunker die standaard 1,5 meter dikke muren had.
Oorspronkelijke Bauform van een 428 Unterkunft (straks meer op locatie 11)
Het is opvallend in de Biberstelling dat er veel combinaties van Kuvertypes  werden gebouwd waarin het nachtverblijf vaak een Kuvertype 428 was.
Verderop bij locatie 11 meer hierover

FLAK L409a
Tegen de 467a was een L409a gebouwd, een bunker als fundatie voor de FLAKopstelling (straks meer bij locatie 16 over de FLAK)

Functie van de bunker : Op de bunker was een bedding gebouwd waarin een 2 cm FLAK  luchtafweer geschut stond.
In de bunker was ruimte voor 12 man.
In de bedding op het dak waren munitienissen aanwezig waar een klein hoeveelheid munitie aanwezig was.
Toch lag de meeste munitie in een Kuvertype M.G. 36 die vlak naast deze bunker gebouwd was.

Muren 1m dik
Dak 1m dik
Nummer in de stelling EL 30
In deze stelling slechts 1 van dit type aanwezig

Notstrom 433 bunker.
De Notstrom 433 bunker is een bunker die altijd nabij een belangrijke bunker is terug te vinden.

Hierin kon een mobiel noodstroomaggregaat en transformator worden geplaatst.

Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.

De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.

De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.

De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website
www.biberbunker.nl
   .