David Dickson, een blijvende relatie

Rinus Boshuisen, en de geschiedenis van David Dickson

Rinus Boshuisen, inwoner van Zwartewaal en geïntegreerd door het verhaal van de gedenksteen op de Brielse begraafplaats die verder werd versterkt door een boodschap bij het graf. Een visitekaartje van een zekere Ian, in een plastic zakje. Het bleek om een familielid van David, die in het Schotse Irvine woont, te gaan. Het spel was op de wagen en uiteindelijk waren Rinus (inmiddels bijna 90 jaar), zijn vrouw Tamara, Ian Dickson en zijn vrouw eindelijk zover om ook de locatie te bezoeken die eigenlijk de basis vormde de dood van David Dickson: de Stelling Biber in Oostvoorne.

Eind 2022 bereikte ons het droeve bericht dat Rinus Boshuizen ook ons is ontvallen. Wij hebben Rinus als een lieve en enthousiaste man leren kennen en zijn blij dat hij middels zijn verhaal over David Dickson kan blijven voortleven in onze herinnering.

David Dickson

David Dickson was één van de bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper die in de nacht van 21 op 22 mei 1944 neergeschoten werd op de terugvlucht van een aanval op Zuid Duitsland door een Duitse nachtjager van het type ME-110 met als piloot Martin Drewes. Dickson overleefde deze actie niet, de piloot Jack Riley en observer Philip Pochaillo hadden meer geluk. Met name deze laatste, die na zijn landing bij het verzet belandde op Voorne Putten, en zijn oorlogsjaren uitvoerig aan het papier toevertrouwde. 
De Stichting Biberbunker [StB] vertelt dit verhaal volledig in de rondleidingen, hoe de aanval tot stand kwam en wat er met de bemanning uiteindelijk gebeurde. Zo ook het verhaal van David Dickson. Uiteraard kon een bezoek aan de Biberbunker dus niet ontbreken.

Namens de StB konden wij natuurlijk dan ook niet ontbreken op de herdenkingsmemorial op de begraafplaats op 4 mei 2022. Namens de StB lag Elles Otto-Landheer bloemen bij het graf van David Dickson en gaf daarbij aan dat de blijvende herinnering aan deze oorlog nooit verloren mag gaan. David Dickson zal altijd een blijvende relatie zijn met Voorne Putten (en de Biberbunker).

Facebooktwitterlinkedininstagramflickrfoursquaremail

Related Post