zo. feb 25th, 2024

Rondleiding in de Biberbunker

Gebruik onderstaande knop om te boeken

Al vele jaren houdt onze Stichting rondleidingen door de bunker.
Op Voorne Putten is hier in de jaren 43-45 iets bijzonders ontstaan, iets wat gidsen u in een boeiend programma vertellen. Een stukje bijzondere oorlogsgeschiedenis .
Deze bunker, de ST L487 Bertha, in de volksmond bekend als “de Biberbunker”, was het centrale commandopunt in de Stelling Biber, een enorme hoeveelheid aan bunkers en bouwwerken op een relatief klein gebied .
Het functioneren van de stelling maar in het bijzonder deze Biberbunker wordt u uitgelegd, waarbij, in de grote rondleiding, afgesloten wordt met een imposante film die nogmaals ondersteund waarom deze stelling, waarvan er in totaal 3 in Nederland direct langs de kustlijn waren gepositioneerd, gebouwd zijn.
Maar ook de naoorlogse geschiedenis van deze bunker wordt niet vergeten, ook toen heeft deze, weliswaar solitair, een belangrijke functie gehad.
Jaarlijks ontvangen wij gemiddeld zo’n kleine 2000 bezoekers die allen na afloop hun verbazing uit spreken over het verhaal en de lokale geschiedenis. Bemerkingen als “nooit geweten” of “zo dichtbij zoiets bijzonders” zijn niet vreemd en komen vaak voor. Dit om aan te geven dat het verhaal omtrent dit stukje gebied in Oostvoorne bijzonder is maar ook niet breed bekend.
Kortom, we bieden u een stukje inzicht in de lokale historie van Oostvoorne van toen tot nu.

Rondleidingen

De Biber biedt dit jaar in de Biberbunker 2 type rondleidingen aan.

De grote rondleiding duurt ca 2/ 2.5 uur en gaat uitgebreid in op de details van het functioneren van de Luftwaffe stelling. Achtereenvolgens krijgt u een buitenverhaal (ca ca 10 minuten, een inhoudelijk binnen verhaal ca 30 min, een rondleiding ca 40 minuten en een afsluitend film ca 30 minuten. Tussen door met een pauze van ca 10 minuten waarin u gratis fris en/of koffie/ thee wordt aangeboden.

De kleine rondleiding is ca 1 uur waarin u een rondgang door de bunker krijgt en korte uitleg bij alles wat u ziet en zich afspeelde. De details van de werking van de bunker moeten we vanwege de tijd beperken tot de randzaken.

Beide rondleidingen zijn uiteraard geschikt voor kinderen, indien u met kinderen onder de 6 bent raden we u de korte rondleiding aan.
LET OP: U kunt aan de deur betalen (€ 9,-) maar bij vooraf boeken online heeft u een prijskorting (€ 8,-).