Bunker 4:
Freyja radar lokatie

U bevindt zich bij de plaats waar tijdens de 2e wereldoorlog de Freya radar stond.

Deze locatie heeft betrekking op de heuvel en die hieronder weggewerkte fundatie van één van de radars die dienst hebben gedaan in de Stelling Biber: de Freyja LZ

Freya was een vroege waarschuwingsradar die door Duitsland werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog ; het is vernoemd naar de Noorse godin Freya ..
De eerste tests van wat de ” Freyja ” zou worden, werden al begin 1937 uitgevoerd, met de eerste levering van een operationele radar aan de Kriegsmarine in 1938 door het GEMA-bedrijf.
Freya ondersteunde een vroege versie van Identification friend of foe (IFF). Vliegtuigen uitgerust met het FuG 25a ” Erstling -systeem konden met succes worden onderschept over een bereik van meer dan 100 km.
De Freya LZ was een verbeterde versie. Het Freya systeem was veel geavanceerder dan Chain Home van de Britten. Het had echter ook nadelen ten opzichte van Chain Home: zo was het bereik minder (slechts ca. 160 kilometer), en was het systeem niet in staat om nauwkeurig hoogtes te bepalen.

Deze radar, beschouwd dus als een waarnemingsradar, functioneerde binnen het Himmelbett-systeem van deze stelling.

Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.

De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.

De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.

De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website
www.biberbunker.nl
   .