Sanitätsbunker

U bevindt zich voor de Sanitätsbunker. Dit was een aangepaste Küverbunker. Het nummer van deze bunker in de stelling was EL19, waarbij de E voor de bouweenheid staat, de L voor Luftwaffe en 19 het nummer in deze stelling.
Meestal kan je deze nummers terugvinden op de latei boven de deur.
Deze bunker had muren van ca 1.22 (1 meter beton en 22 cm steen) en een dakdikte van 1 meter.

In deze stelling was de bunker gebouwd overeenkomstig de 428 manschappenbunker.
Hoewel de naam anders doet vermoeden was de bunker niet echt een hospitaal maar een locatie waar snel gehandeld kon worden en de soldaten weer inzetbaar voor de strijd konden worden gemaakt. Echte gewonden werden naar een locatie vervoerd buiten de stelling, daar waar ze meer hulp konden krijgen (noodhospitaal aan de Windgatseweg)

Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.

De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.

De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.

De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website
www.biberbunker.nl   .