St L487 Berthabunker (“Biberbunker”)

Unterstand für FunkmeBgeräteauswertung (Jafü) “Bertha)

U bevindt zich voor de centrale commandobunker van deze stelling: de St L487 Bertha bunker, of zoals men deze veel vaker noemt: de Biberbunker.

Deze bunker, gebouwd in de winterperiode van 1942-1943, was de spin in het web van de luchtoorlog in Zuid-Nederland tijdens de 2e wereldoorlog. In een ijl tempo moest deze bunker gebouwd worden omdat de luchtaanvallen op Duitsland steeds groter werden.
In Mei 1943 werd deze bunker voor het eerst benoemd in de Duitse berichtgeving, het duurde echter tot Oktober 1943 voordat deze bunker het volledige predikaat “opgeleverd” kreeg.
Deze bunker werd normaliter door 60 leden bemand en was met name bedoeld als de belangrijkste werkbunker van de Luftwaffe binnen deze stelling.
De doelstelling was het veilig onderbrengen van personeel en apparatuur, benodigd voor de luchtgevechtsleiding.

Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.

De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.

De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.

De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website
www.biberbunker.nl
   .