Bunker 6:
Kuvertype 439
Lebensmittel

Küvertype 439, Lebensmittel. Deze bunker was bedoeld voor het opslaan van proviand en levensmiddelen.
Normaliter werden dit soort bunkers ondergebracht bij ondersteunende bunkers. Hij is zo’n 60 cm hoger dan andere Kuvers, inclusief een groter vloeroppervlak levert een 75 kubieke meter inhoud.
Over de bunker moest een meter grond worden aangebracht en bij voorkeur in een schaduwrijke omgeving.
Vreemd was de grote afstand tussen deze bunker en de werkelijke keuken bij Haus naar Buiten

Muren en dak van 1,22 m dik (1 meter beton + mestelwerk)

Nummer in de stelling EL29
1 stuks aanwezig

Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.

De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.

De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.

De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website
www.biberbunker.nl
   .