Al vele jaren houdt onze Stichting rondleidingen door de bunker.

Op Voorne Putten is hier in de jaren 43-45 iets bijzonders ontstaan wat gidsen u in een middagvullend programma vertellen.

Een stukje bijzondere oorlogsgeschiedenis .

Deze bunker, de ST L487 Bertha, maar in de volksmond bekend als “de Biberbunker”, was het centrale commandopunt in de Stelling Biber, een enorme hoeveelheid aan bunkers en bouwwerken op een relatief klein gebied .

Het functioneren van de stelling maar in het bijzonder deze Biberbunker wordt u in een middag uit gelegd, waarbij afgesloten wordt met een imposante film die nogmaals ondersteund waarom deze stelling, waarvan er in totaal 3 in Nederland direct langs de kustlijn waren gepositioneerd, gebouwd zijn.

Maar ook de naoorlogse geschiedenis van deze bunker wordt niet vergeten, ook toen heeft deze, weliswaar solitair, een belangrijke functie gehad.

Jaarlijks ontvangen wij gemiddeld zo’n kleine 1500 bezoekers die allen na afloop hun verbazing uit spreken over het verhaal en de lokale geschiedenis. Bemerkingen als “nooit geweten” of “zo dichtbij zoiets bijzonders” zijn niet vreemd en komen vaak voor. Dit om aan te geven dat het verhaal omtrent dit stukje gebied in Oostvoorne bijzonder is maar ook niet breed bekend.

Kortom, we bieden u een stukje inzicht in de lokale historie van Oostvoorne van toen tot nu.

Tot binnenkort.

Terug naar rondleidingen reserveren)