Rondleiding voor scholen

Ook biedt onze stichting de ruimte voor scholen. Ieder jaar komen er scholen naar onze bunker om kennis te nemen van het complex en een aanvulling te krijgen op een stukje onderwijs over de WOII. Belangrijk omdat de generaties die de verhalen één op één konden vertellen ons langzamerhand aan het verlaten is. Met name de lokale geschiedenis (“wat gebeurde er hier in Oostvoorne”) spreekt vele kinderen aan.
Hoe gaat e.e.a. in het werk ?

U geeft aan dat u met uw school de bunker/ stelling wilt bezoeken middels het  contactformulier”.
Hierin geeft u uw voorkeuren aan.

Vervolgens nemen wij contact met u op om uw voorkeuren te bespreken of direct te honoreren.

Wat dan ?
Indien uw rondleiding is vastgesteld nemen de gidsen van dienst contact met de school op om een/twee weken voorafgaand aan het bezoek een uurtje in de klas te komen vertellen over de oorlog en in het bijzonder het bezoek (we willen een goed verwachtingspatroon realiseren).
Tevens kijken we even of de klas voldoende weet over de WOII om het verhaal van de bunker te begrijpen. Onderstaand filmpje, een trailer van de “Atlantikwall-de verborgen grens” is speciaal gemaakt voor scholen:

 

Indien u geïnteresseerd bent in de gehele film kijk dan op:

Atlantikwall-de verborgen grens


Indien gewenst willen we de leerkrachten ook ondersteunen bij een thema erover. Maar uiteraard willen we de leerlingen enthousiasmeren over een item van de geschiedenis dat meestal niet zo vrolijk is.

En dan ?
Ja dan is de school klaar voor bezoek en zullen we de klassen ontvangen op locatie. Daarbij kunt u zelf de tijdsduur aangeven, de volledige rondleiding neemt zo’n 3 uur in beslag, meestal te lang voor de concentratie van kinderen, dus passen we de lengte aan. We zijn daar flexibel in.

Wat is de respons?
Er mag gezegd worden dat er louter positieve reacties zijn van scholen. Niet alleen van de leerkrachten maar ook van de kinderen, daar gaat het natuurlijk om.

Ook zijn er kinderen geweest die de bunker eerder hebben bezocht met hun ouders die de gelegenheid benutten om zelf iets te doen “werkstuk” of  “een spreekbeurt”. Bij deze laatste is de leerling 2x geweest, met een gids wezen proefdraaien en tips gekregen over wat wel en niet te zeggen. Uiteraard was de gids er trots op dat de klas en leraar haar heel hoog waardeerde.

Kortom:
De bunker biedt veel mogelijkheden voor een scholenbezoek en wij ontvangen U en de school graag.