Zwartewaal 8 december 2022
Het gesprek met Jan en Annie Konijnendijk
Zwartelaan 40/45
De achterliggende reden is een bezoek aan de Oudheidskamer, waarbij ik, Ton van der Hoeven, nog al wat vragen had betreffende:
“ wat gebeurde er nu zoal in de periode 40/45 rondom de Zwartelaan”.
Daarbij ontmoette ik goede bekenden zoals Marjon Birkhoff, maar ook Erik Hage, beiden met bijzondere interesse in de historie van Oostvoorne.
Kortom we organiseerde al snel een afspraak met de Fam. Konijnendijk, voor een interview, wat lekkers en een bloemetje.
De familie Konijnendijk heeft al die jaren in de Zwartelaan gewoond, echter begin 1943 moest men de woning verlaten. De reden was om schootsveld en oriëntatiepunten vanuit zee te beperken. Naast woonhuizen verdwenen ook de Koepel,
hotels en restaurants , allen gelegen aan de boulevard.
Jan en Annie verhuisden naar de woning van de Joodse familie van Dijk, aan het einde van de Brielseweg hoek Tichelaarijweg (Zij waren reeds in oktober 1942 weggevoerd naar Auschwitz).
Jan kan prachtig vertellen, hij vond het schandalig dat er steeds meer huizen weg moesten waaronder het fraaie dubbele pand waar o.a. de huisarts woonde. Overigens was deze prachtige twee/ondereen kapwoning evenals het Reigersnest gebouwd in opdracht van reder Hudig uit Rotterdam.
Terwijl deze prachtige panden werden gesloopt, was er toch één uitzondering, het Reigersnest. Deze mocht wel blijven staan want dat werd de nieuwe huisvesting voor het hoofd van de Operatie Todt (OT) bunkerbouw , Ernst Brell met staf en huishouding. Lorem ipsum dolor sit amet, at mei dolore tritani repudiandae. In his nemore temporibus consequuntur, vim ad prima vivendum consetetur. Viderer feugiat at pro, mea aperiam

Vanuit het Reigersnest had de staf van de OT een perfect uitzicht over al de Bunkerwerkers. Men kon de werkers goed zien vertrekken vroeg in de ochtend met kruiwagen en schop. Op de voetbalvelden waren ca. 20 a 24 barakken geplaatst, deze diende als onderkomen voor deze bunkerwerkers. Tevens was er een barak ingericht als bioscoop. Warme maaltijden voor de bunkerwerkers?
Jan geeft aan dat hij iedere avond rond 17.30 uur mensen zag sjouwen (zeg maar zeulen) met grote gamellen. Deze maaltijden kwamen uit de keuken van het gebouw de Rotterdamsche Gezondheids Kolonie (zie foto rechts) Dit pand stond helemaal achterin de Zwartelaan. Het leunde als het ware tegen het dijklichaam. Het grondvlak is nog goed zichtbaar, maar er staan nu natuurlijk wel bomen. Er staat nu nog een stevige boom waarvan nog net de kruin op deze foto (links) zichtbaar is.
Theetuin/fietsenstalling einde Zwartelaan
Met de boot van en naar Rotterdam, maaskade Oostvoorne 2 afvaarten per dag. Opstappen via de pier aan het einde resp. in het verlengde van de Zwartelaan.
Veel mensen maakten dan ook gebruik van de fietsenstalling bij Theetuin Kruik, en genoten de consumpties. Helaas ook deze huizen werden in opdracht van de Duitsers gesloopt, kortom met uitzondering van enkele huizen zoals vooraan in de Zwartelaan en het Reigersnest is er veel verdwenen.


Welk huisje was dit nu?
Binnen de stichting Biberbunker was er al langer de vraag waar stond het huisje met Wassermann zichtbaar op achtergrond? Dit huisje is ook gesloopt en stond op het huidige terrein van van Reek bouwbedrijf.