Subsidie Provincie Zuid-Holland-1

Sinds 2014 is de Stichting Biberbunker [StB] betrokken bij de erfgoedlijn Atlantikwall.
Samen met de provincie Zuid-Holland en vele andere partners voert Erfgoedhuis het cultuurhistorische programma Erfgoedlijnen uit. Dit zijn zeven geografische clusters die cultuurhistorisch rijk, interessant en herleefbaar zijn.

Subsidiemogelijkheden

Voor de de erfgoedlijnen, in ons geval de erfgoedlijn Atlantikwall, zijn er diverse subsidiemogelijkheden.
Voor het jaar 2023 en 2024 heeft de StB een subsidie van € 80.000,- aangevraagd om de eerste (onafhankelijke) fase van het ontvangstterrein te verbeteren. Deze subsidie is verleend in het maatregelenpakket van de Provincie en inmiddels met 80% gehonoreerd. Inmiddels, omdat we in september 2024 willen starten met het project is het laatste restant ook aangevraagd.
Dit betekent dat de werkzaamheden, vallende onder deze subsidieaanvraag, nu volledig van start kunnen gaan (inmiddels lopen de ecologische onderzoeken  en aanvragen vanwege de Natura2000 omgeving al). Gezamenlijk met het Zuid-Hollandslandschap [ZHL]. Maar er is meer …
omdat we uiteraard niet stil hebben gezeten hebben we samen met het ZHL en ecoloog Hans Lucas doorgepakt voor aanvullende financiën en inmiddels met een goede constructie medewerking gekregen via het Havenomgevingsfonds van het Havenbedrijf Rotterdam [HbR]. Ook deze waren enthousiast over het project en stellen een bedrag van € 100.000,- euro ter beschikking.

De subsidieverstrekkers

Door de integrale aanpak van het project was een beduidend groter budget noodzakelijk dan waarover de Stichting Biberbunker beschikte. De samenwerking met het Zuid-Hollandslandschap heeft ertoe geleid dat meerder partijen een subsidie beschikbaar stelde omdat gelijktijdig de natuurherstel situatie er belang bij had. Het gebruik/ hergebruik van origineel zand was van belang voor het herstel van de grijs duinvallei.
Dit betekende dat vanuit de provincie een extra subsidie ie verkregen onder de noemer “natuur” en dat het Havenbedrijf zich openstelde voor een substantiële bijdrage.
Onnodig te zeggen dat wij deze partijen enorm dankbaar zijn en zonder hen dit project niet direct volledig konden afronden

Hoever staan we:

Bureauwerk

Omdat het project inmiddels een bepaalde grootte heeft gekregen zijn we een aanbestedingsproces ingegaan waarin het ZHL de leading rol heeft en de aanbesteding in gang gaat zetten. Nodige documenten, werkwijze, wijze van aanbesteding, ramingen, veldwerkinstructies etc, etc worden nu gezamenlijk gerealiseerd,
De basis is ons gebruikte / en te gebruiken bidboek .

Met vooropgestelde EMVI criteria zijn door het ZHL en de StB 4 geschikte aannemers geselecteerd en uitgenodigd om een aanbod te doen.
Op 13 juni is middels een rondgang en in aanwezigheid van de diverse aannemers het project uitgelegd.

Buitenwerk

Inmiddels wordt buiten door vele vrijwilligers gewerkt aan onze eigen projecten (het vrijmaken van de 433 bunker alsmede het creëren van opslagmogelijkheden). Dit volledig uitgevoerde handmatige werk kan alleen gebeuren met de inzet van de vele oude en nieuwe vrijwilligers die enthousiast hun schop hebben opgepakt.
In wk 45 van 2023 is de eerste fase van het grondwerk uitgevoerd, de omgeving rondom de 433, noodzakelijk om de afrastering om ons nieuwe terrein op de juiste plaats te kunnen zetten. De fa Groeneveld (Rockanje) heeft dit uitgevoerd. 

In september 2024 was het de bedoeling om te starten met de grote aanpak, een unieke samenwerking tussen ZHL en StB (lees natuur en historie) zal dan zijn beslag krijgen.

Aanbestedingsfase

Vanaf 13 juni tot medio september 2024 liep het aanbestedingstraject. Eind september wilden we gaan starten maar naast (i) financiën, (ii) aannemers is (iii) de planning een bottleneck geworden. Klimaatbeheersing is geen onderdeel van ons project en de duinvallei, essentieel voor de verwerking van uitkomend duinzand is een issue.
In augustus was de duinvallei nog te vochtig, ongeveer zoals deze in de jaargangen eind maart te verwachten zou zijn. Deze vochtigheid is een probleem. Dit is lastig en oncontroleerbaar maar we hadden allen goede hoop.
Dennoch is besloten vanwege de onzekerheid en vanwege volle werkpakketten bij de aannemers dat de aanbesteding daarom op deze wijze geen doorgang zou vinden. Omdat we subsidieverplichtingen hebben is besloten een knip in het project te leggen om zo onze subsidieverstrekkers toch te kunnen bedienen.

 

Wilt u de voortgang van de uitvoering volgen dan kan dat, maak gebruik van onderstaande knop om de laatste stand van zaken van ons project te kunnen volgen: