Bunker 9
Bunker 9:
Deze Würzburg volgradar had samen met de Würzburg Blau, de Freya en de Wasserman een belangrijke functie in de luchtoorlog. In April 1942 worden deze radarsystemen voor het eerst genoemd in relatie tot Oostvoorne:
Op 4 april 1942 werd medegedeeld dat 2 zgn. Riesengeräte en een Freya geräte waren opgesteld, op de 2 uiterste hoeken aan de westzijde van het vliegveld.
Ondersteunen aan het functioneren van deze Würzburg waren in het bijzonder 2 bunkers:
typen L409A en 433
In de 433 bunkers kon men een mobiel aggregaat en transformator plaatsen. Enorm belangrijk vanwege de stroom voor de radars. Duidelijk was dus dat juist op de meest belangrijke punten (de radars, de Biberbunker, de Adcock) deze 433 geplaatst werden.
Bijzonder waren de grote afvoer- en ventilatiekanalen vanwege de gassen die vrijkwamen.
Op de L409A kwam een FLAK te staan. Een FLAK was “een flugabwehrkanone” en hoewel de FLAK hier niet te bezichtigen is, kan je deze later ( de 3,7cm uitgave) op de route bij de Biberbunker wel bewonderen.
De L409A, benoemd als “Unterstand mit aufegeztem Geschützstand für 2/ 3,7 cm FLAK” was plaatselijk bekend als FLAKbunker. Het standdaardbouwnummer was 10101/ 10102 en er waren er 2 van in de stelling.
Gebouwd als onderbrengen van bedieningsmanschappen het luchtdoelgeschut en munitieopslag.
Op het dak was een open bedding, de Geschützstand opgesteld . Hoewel in aanzet gebouwd voor een 3,7 cm FLAK waren er in deze stelling slechts 2 cm opstellingen. Sinds 2022 hebben vrijwilligers deze bunker weer ‘geopend’ en toonbaar gemaakt voor geïnteresseerden.
Tevens was hier dus de standplaats van de 2e Würzburg Riese radar de zgn. Riese-rot. Eerst bedoeld louter en alleen voor opsporen van geallieerden bommenwerpers, later tevens voor eigen jachtvliegtuigen wanneer de Duitsers het meest geavanceerde radar systeem hebben ontwikkeld (43/44).
FLAK 409A (voorbeeld uit Le Havre)
Deze bunker was dus onderdeel van de Stelling Biber (Stp XXII HL), een Duitse radarcommandostelling uit WOII. Deze uit 97 bouwwerken bestaande stelling speelde een belangrijke rol in de luchtverdediging van de Duitsers, gebruikt om de geallieerde vliegtuigen ( voornamelijk bommenwerpers) die onderweg waren naar Duitsland, met behulp van radarapparatuur te onderscheppen.
De Biberstelling was gepositioneerd in de Atlantikwall, een verdedigingslinie die liep vanaf het puntje van Noorwegen tot aan de zgn. Vichylijn in Frankrijk (net boven de Pyreneeën). Deze Atlantikwall was door de Duitsers ontworpen als verdedigingslinie tegen een geallieerde invasie vanaf zee.
De Stelling Biber is na de oorlog behouden gebleven, behoudens enkele bunkers die direct aan de kust vanwege de Deltawerken zijn verwijderd. Dankzij het Zuid-Hollands Landschap en de Stichting Biberbunker Oostvoorne is de Stelling nog te bezichtigen, mede door de natuur ecologische waarde, maar ook vanwege de culturele waarde. Merendeel van de bunkers worden ‘bewoond’ door vleermuizen, die hier overwinteren, een functie die heel belangrijk is en dus niet verstoord mag worden. Het Zuid-Hollands Landschap ziet hier streng op toe.
De Stichting Biberbunker Oostvoorne houdt e.e.a mede in stand middels een 3½ uur durende rondleiding in de unieke radarbunker Biber, ook hier in deze stelling aanwezig. Maar ook een separate Duin- Bunkertour maakt deel uit van het rondleidingenpakket van de Stichting.
Voor interesse of het volgen van een rondleiding kijk op onze website www.biberbunker.nl .