De lezing 

Op 20 mei 2023 zijn er 2 lezingen gehouden:
één in de ochtend en één in de middag. Deze lezingen zijnn verzorgd door Wouter Hagemeijer.


Mijn naam is Wouter Hagemeijer en ik zag in 1959 het levenslicht in Rotterdam. Na mijn middelbare school opleiding in 1978 te hebben afgerond, betrad ik in dat jaar het terrein van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daar werd ik opgeleid tot officier bij de Koninklijke Landmacht.

Al op de middelbare school had ik grote belangstelling voor geschiedenis en in 1995 trok ik dan maar de stoute schoenen aan: ik werd deeltijdstudent geschiedenis te Utrecht. Oorspronkelijk uitsluitend als liefhebberij, maar na het behalen van de bul ( 2001) toch maar eens bekeken of ik hier binnen Defensie mee kon. Tot mijn verbazing en blijdschap was dat inderdaad mogelijk en kon ik nog datzelfde jaar beginnen bij de voorloper van het huidige Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) te Den Haag. Met een korte onderbreking ben ik daar tot mijn Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) in 2017 werkzaam geweest.

Bij het NIMH gaf ik leiding aan een klein groepje collega’s, waarmee we militair historisch onderwijs voor diverse hogere militaire opleidingen verzorgden. Ook gingen we met grote regelmaat op battle field tour. Hierbij werd de geschiedenis gebruikt als hulpmiddel om de hedendaagse militair mede op te leiden. Tijdens zo’n tour kregen de deelnemers de opdracht een operatie te plannen, vanzelfsprekend met de huidige middelen, op basis van de huidige opvattingen en de weer- en terreinomstandigheden tijdens de oefening. Na het bespreken van de diverse oplossingen was het ‘onze beurt’ om wat te vertellen. Omdat ‘toevallig’ de zojuist behandelde opdracht en oplossingen leek op iets dat bv in de Tweede Wereldoorlog had plaatsgevonden, konden we spiegelen. Dus: wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu. Veelal bleek dat vooral de verschijningsvorm was veranderd, de onderliggende principes en uitgangspunten niet.

Hoewel ik met FLO ben word ik af en toe nog door het NIMH gevraagd om eenheden met een battle field tour te ondersteunen. Daarnaast verzorg ik via Strijd om de Maasbruggen en voor het Museum Rotterdam 4045NU historische wandel- en fietstours Rotterdam mei 1940. In het ‘winterseizoen’ verzorg ik ook af en toe een lezing.

Als oud-militair en militair-historicus probeer ik het militair optreden, zowel in het verleden als hedendaags, te doorgronden door het stellen van twee ogenschijnlijk eenvoudige vragen: ‘wat is er gebeurd’, maar vooral ‘waarom is het gebeurd’. Naar hedendaagse maatstaven en opvattingen kunnen de antwoorden tot verrassende inzichten en overeenkomsten leiden.   

De lezingen die Wouter hield betroffen onderstaande:

  • Van 10.30-12.00 uur :  De onbekende verdedigers van Rotterdam
    (combi van de dvd ‘De aanval’ met uiteenzetting over de aard van de Nederlandse troepen in Rotterdam)
  • Van 13.30-15.30 uur :  Bommen op Rotterdam
    (bombardementen na 15 mei).

Onbekende verdedigers van Rotterdam

Om stil te staan bij de 75-jarige herdenking van het bombardement van 14 mei 1940 op Rotterdam werd in 2015 in de Onderzeebootloods op Heijplaat de tijdelijk tentoonstelling ‘De Aanval’ gehouden. Op DVD is daar een mooie samenvatting van gemaakt. Deze DVD, door Wouter getoond, werd gevolgd door een lezing . Hij ging nader in op de omvang en acties van de Nederlandse troepen die tussen 10 mei en 14 mei in actie kwamen.
Spoiler Alert: dat zijn er (aanzienlijk) meer dan alleen mariniers.

 

Bommen op Rotterdam na 15 mei 1940

Na de Nederlandse capitulatie in Rijsoord is de oorlog voor Nederland en dus ook Rotterdam zeker nog niet voorbij. In de eerste jaren van de oorlog kwam de havenstad weer vanuit de lucht in de vuurlinie te liggen. Maar dit keer waren het de geallieerden die Rotterdam bombardeerden. Wouter ging nader in op dit aspect van de Rotterdamse oorlogservaring. Het, niet meer zo vergeten, bombardement van 31 maart 1943 krijgt daarbij natuurlijk volop aandacht.

Reacties:

Ondanks een kleine hoeveelheid bezoekers waren allen het erover eens, lezingen die heel boeiend zijn en meer inzicht geven in de meidagen en oorlogsjaren waarmee Rotterdam te maken heeft gehad. De verdediging van de meidagen rondom de Maasbruggen en de bombardementen op de stad Rotterdam, die veelal uitgevoerd werden als ‘oefen plaatsen voor onervaren bommenrichters’ maakt veel duidelijk over deze periode.

Onnodig te zeggen dat de Stichting Biberbunker Wouter dankbaar is voor zijn komst en deze dag voor Stichting heeft mogelijk gemaakt.