Vliegtuigcrashes in Rucphen

Monumentenonthulling in Rucphen

Op 22 juni 2023 is er een indrukwekkende onthulling geweest in Rucphen, 80 jaar na dato, waarbij 3 gecrashte (lees neergeschoten) vliegtuigen (2 bommenwerpers en 1 jachtvliegtuig) werden herdacht in bijzijn van familieleden  van de omgekomen vliegeniers (kinderen en verwanten) en ambassadeurs en hoogwaardigheidsbekleders van de betrokken landen (Nieuw Zeeland, Amerika, Canada, Engeland en Nederland). Het betrof vliegtuigen in de gemeenten (i) Rucphen, (ii) Schijf en (iii) St Willebrord. Alle crashes werden geëerd met een monument wat geplaatst zal worden op de crash-locaties van de vliegtuigen. De organisatie ( de St Rucphen [StR] toen en nu en de Dutch Polarbeers [StDP]) hadden er een bijzondere happening van gemaakt, alles geïnitieerd door en gebaseerd op de boeken van Ad van Uffelen, de voorzitter van StR. Ad heeft een gedegen historisch onderzoek naar de crashes, de piloten, hun families en achtergronden gedaan waarbij eerst het bijzondere boek de “Geele Baarg” (de crashsite in Rucphen) is geschreven (2021) en nu , 2 jaar later, gevolgd is door het boek “ het abrupte einde van 3 missies boven Rucphen “ (2023), dit om het verhaal van de 3 vliegtuigen te completeren.

De bijeenkomst

Om 10 uur werden de genodigde op het gemeentehuis ontvangen door de Burgemeester en de organisatie van dit evenement, waarna achtereenvolgens deze en familieleden hun verhaal deden. Menig emotie kwam daarbij los, omdat zij de aandacht die aan vader en ooms waren besteed enorm waardeerden en bijzonder vonden. De persoonlijke verhalen achter de vliegeniers beschreven nogmaals deze gebeurtenis.

Waarom de Biber ?

In zijn onderzoek is Ad gestuit op de rapporten van de Duitse Nachtjager Wilhelm Johnen die, voordat hij de Handley Page Halifax uit Rucphen neerhaalde, aangaf zijn gegevens te hebben ontvangen van de radarpost Biber in West Nederland. Met deze bevinding is één van de echt concrete resultaten van de Biber bekrachtigd. De datum, de nacht van 21 op 22 juni 1943 is des te bijzonder, omdat de Biber toen alleen in een proeffase fungeerde. De Biberbunker, de StL487 was nog niet formeel opgeleverd en was in deze periode de reeds geplaatste apparatuur aan het testen (formeel zou de bunker in oktober 1943 operationeel worden). De bunker zelf werd overigens vanaf mei 1943 vrijgegeven om als radarcommandobunker te gebruiken. Ad is , gezamenlijk met de StDP, diverse keren in de Biber geweest om te leren over het gebruik van de radar-commando bunker en de Duitse Nachtjagd. Zijn bevindingen en de rol van Biber in de crash beschreven in zijn eerste boek maken het dus ook aannemelijk dat de Biber ook bij de overige crashes een rol van betekenis heeft gespeeld.
Voor de liefhebbers, er is een opname gemaakt door TVZuid-West en de ceremonie is terug te kijken op :  CEREMONIE

Hieronder een impressie met wat foto’s

Van de organisatie

Ceremoniële onthulling monumenten in Rucphen op 22 juni 2023.

“There is a crack in everything that lets the light come in”
And the light is all the people here that are honoring these soldiers and remembering the peace that was brought with this and forever hoping and praying that the peace will continue.  (Phyllis Parr)

Op 22 juni 2023 zijn drie monumenten onthuld en geplaatst in de buurt van de crashsites van drie neergestorte vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met deze monumenten krijgen deze gebeurtenissen in 1943 en 1944 een plaatsje in de geschiedenis van Rucphen. Maar in die vliegtuigen zaten mensen. Jonge jongens die zich als vrijwilliger hadden aangemeld om ver van hun familie te vechten voor onze vrijheid. Deze jonge mannen hebben nu ook een gezicht gekregen en zij zullen hier tot in lengte van jaren herinnerd en geëerd worden. 
Bij deze ceremoniële onthulling waren ook nabestaanden aanwezig. Voor een aantal van hen was het overlijden van hun familielid, meestal een oom, alleen bekend als “hij is overleden in Nederland bij een crash van het vliegtuig tijdens een missie.

Wij hebben voor hen het verhaal compleet gemaakt.

  • Waar diende hij ?
  • Wie waren zijn kameraden ?
  • Wat was het doel van de missie ?
  • Hoe is hij omgekomen ?

Overwhelming’ was het woord dat tijdens deze ceremoniële  onthulling velen malen klonk.

Dit project van de werkgroep “WW2Crashes.Rucphen” van de Stichting Rucphen Toen en Nu is mogelijk gemaakt in samenwerking met The Dutch Polar Bears en de gemeente Rucphen.

Wij willen onze oprechte dank uitspreken dat u, door uw aanwezigheid,  het voor ons mogelijk heeft gemaakt om deze nabestaanden een onvergetelijke en vooral ook emotionele dag te bezorgen.
Een dag die ook in de gemeente Rucphen niet vergeten zijn worden.

Stichting Rucphen Toen en Nu , Ad van Uffelen, Voorzitter
The Dutch Polar Bears, Daan Breugelmans, Voorzitter