LEZINGEN BIBERBUNKER

Vanaf dit jaar wilt de Biberbunker zich ook richten op het houden van lezingen die interessant genoeg zijn om te willen weten.
Uiteraard willen we volgordelijk de vrijwilligers, de sponsor en vrienden en daarna anderen de mogelijkheid bieden deze lezingen te kunnen volgen.
Hiernaast staan de diverse lezingen, nu bekend met datum voor 2022 aangegeven
Uiteraard hopen we op een breed publiek, naast de interesse voor de lezing is dit ook voor de presentator van belang

2022

WOENSDAG 12 OKTOBER 2022

In onze vitrine staat Arman Peterson, één van de verhalen in het verhaal van de geschiedenis van onze bunker.
Dennis Notenboom heeft zich jaren terug al geïnteresseerdin de persoon Peterson en gaat ons deze avond meer over hem vertellen.
Voor de gidsen een zekere meerwaarde maar ook voor anderen een interessant verhaal

WOENSDAG 16 NOVEMBER EN WOENSDAG 12 DECEMBER 2022

Oorlogshandelingen rondom een thema Rotterdam, zie verder.

Wouter Hagemeijer, een oud klasgenoot van Edwin Langstraat, heeft vele interessante lezingen en wilt deze graag, kosteloos, bij ons komen geven. Zelf zijn sommigen al aanwezig geweest bij lezingen vanuit de Rotterdamse oorlogshandelingen en , enorm boeiend.
Wouter komt op bovenstaande data ons verblijden met een bezoek, hij stelt zich hieronder even voor:

“Mijn naam is Wouter Hagemeijer en ik zag in 1959 het levenslicht in Rotterdam. Na mijn middelbare school opleiding in 1978 te hebben afgerond, betrad ik in dat jaar het terrein van de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Daar werd ik opgeleid tot officier bij de Koninklijke Landmacht.

Al op de middelbare school had ik grote belangstelling voor geschiedenis en in 1995 trok ik dan maar de stoute schoenen aan: ik werd deeltijdstudent geschiedenis te Utrecht. Oorspronkelijk uitsluitend als liefhebberij, maar na het behalen van de bul (2001) toch maar eens bekeken of ik hier binnen Defensie mee kon. Tot mijn verbazing en blijdschap was dat inderdaad mogelijk en kon ik nog datzelfde jaar beginnen bij de voorloper van het huidige Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) te Den Haag. Met een korte onderbreking ben ik daar tot mijn Functioneel Leeftijdsontslag (FLO) in 2017 werkzaam geweest.

Bij het NIMH gaf ik leiding aan een klein groepje collega’s, waarmee we militair historisch onderwijs voor diverse hogere militaire opleidingen verzorgden. Ook gingen we met grote regelmaat op battle field tour. Hierbij werd de geschiedenis gebruikt als hulpmiddel om de hedendaagse militair mede op te leiden. Tijdens zo’n tour kregen de deelnemers de opdracht een operatie te plannen, vanzelfsprekend met de huidige middelen, op basis van de huidige opvattingen en de weer- en terreinomstandigheden tijdens de oefening. Na het bespreken van de diverse oplossingen was het ‘onze beurt’ om wat te vertellen. Omdat ‘toevallig’ de zojuist behandelde opdracht en oplossingen leek op iets dat bv in de Tweede Wereldoorlog had plaatsgevonden, konden we spiegelen. Dus: wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu. Veelal bleek dat vooral de verschijningsvorm was veranderd, de onderliggende principes en uitgangspunten niet.

Hoewel ik met FLO ben word ik af en toe nog door het NIMH gevraagd om eenheden met een battle field tour te ondersteunen. Daarnaast verzorg ik via Strijd om de Maasbruggen en voor het Museum Rotterdam 4045NU historische wandel- en fietstours Rotterdam mei 1940. In het ‘winterseizoen’ verzorg ik ook af en toe een lezing.

Als oud-militair en militair-historicus probeer ik het militair optreden, zowel in het verleden als hedendaags, te doorgronden door het stellen van twee ogenschijnlijk eenvoudige vragen: ‘wat is er gebeurd’, maar vooral ‘waarom is het gebeurd’. Naar hedendaagse maatstaven en opvattingen kunnen de antwoorden tot verrassende inzichten en overeenkomsten leiden”